Ensimmäinen jakso on kaartumassa loppusuoralle. Jakson kurssien toteutukset ovat olleet opiskelijoita aktivoivia ja työhön kannustavia. Tietokoneita ja monipuolisia tvt-laitteita on käytetty ahkerasti, mutta ikkunoita ulos luokista on avattu ihan fyysisestikin.

Opettajat ovat aktiivisesti kannustaneet opiskelijoita linkittämään tietoja ja taitoja reaalimaailmaan, käytäntöön ja työelämään. Isommat ja pienemmät opetusryhmät ovat tehneet ja tekemässä opintoretkiä oppiakseen muutakin kuin kirjatietoa. Olen kiitollinen – ylpeäkin – tästä oppimisympäristön aktiivisesta laajentamisesta.

HI5 ryhmä opettajansa kanssa tutustui tänään kaustislaisten kirkonrakentajien taidonnäytteeseen, Kaustisen kirkkoon. Oppaana oli kirkkoherra Harju, entinen musiikkilukiolainen. Turvallista oli hänen johdollaan kavuta tapuliin ja tutustua rakennuskulttuuriin. Tämän opiskelijaryhmän muistoksi jää ikuisiksi ajoiksi, että heidän lukiovuosinaan Kaustisen kirkko sai uuden paanukatteen ja ahkerien talkoolaisten suurella työpanoksella. Musiikkilukion tavoitteena on elämyksellinen oppi, tämä on juuri sitä!

Reilu viikko sitten fysiikan ryhmä istui bussiin ja matkasi naapurilukioiden fysiikan opiskelijoiden ja opettajien kanssa tutustumaan Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorioon. Bussiryhmä tutustui samalla myös toisiinsa, sillä seuraava matka on Pyhäsalmen kaivokselle ja kaiken huipentumana keväällä CERNin matka, jota tukee OPH ja jossa asiantuntevana oppaana on Kaustisen ystävä Riitta Rinta-Filppula.

Jakson päättyessä BI-ryhmä opettajansa kanssa tekee yritysvierailun Kaustisella sijaitsevaan Nablabs -yritykseen. Opiskelijat pääsevät näkemään laboratorio- ja mittaustekniikkaa sekä työtä. Musiikkilukiosta yllättävän moni ylioppilas on jatkanut opintojaan luonnontieteellisillä aloilla, useat ovat myös väitelleet näillä aloilla.

Musiikkilukiota vastapäätä sijaitsee kulttuuritalo Kansantaiteenkeskus, jossa sijaitsevat  Kaustinen sali ja Kansanmusiikki-instituutti. Äidinkielen opettaja opiskelijoiden kanssa osallistui viime viikolla kirjaston järjestämään kirjailija Leena Luostarisen kirjallisuusiltaan ja tällä viikolla musiikin lehtorit vierailevat opiskelijaryhmiensä kanssa ja tutustuvat johtaja Matti Hakamäen johdolla Kansanmusiikki-instituutin monipuoliseen toimintaan.

Matematiikan opettaja on kutsunut pankin toimitusjohtajan asiantuntijaksi talousmatematiikan tunnille. Osakkeet ja sijoittaminen kiinnostavat. Matematiikkaa tarvitaan muuallakin kuin koulun laskutehtävissä.

Musiikkilukion naapurissa, Kinon salissa opiskelijat ovat saaneet tutustua kaustislaiseen Kreeta Haapasaloon ja hänen aikansa elämään ja olosuhteisiin. Meirän Kreeta -esitys on kulttuuriteko, esityksen on ohjannut entinen musiikkilukiolainen Saara Lång, joka lukioaikana ohjasi musiikkilukion ensimmäisen musiikkinäytelmän, Sampo.

Lukion aloittaville lukion oma koulupoliisi vieraili kertomassa työstään, opinnoistaan ja nuorille tärkeistä asioista. Opiskelu musiikkilukiossa on siis monimuotoista ja vuoovaikutteista. Saamme aloittaa päivämme opiskelijoiden musiikkiesityksillä ja illalla opetustiloissa soi musiikki – muutamissa opetustiloissa opiskellaan yhdessä.